Ποιες μικρές αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου σάς βοήθησαν στις συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις στην περιεμμηνόπαυση;
Αφυπνίσεις τη νύχτα
6 Antworten
Σε μένα βοήθησε να κρατάω σταθερή ώρα ύπνου/ξυπνήματος και να κόψω καφέ και αλκοόλ μετά το απόγευμα, γιατί αλλιώς ξυπνούσα πιο εύκολα. Επίσης χαμήλωσα θερμοκρασία στο δωμάτιο και έβαλα μια πολύ απλή ρουτίνα πριν κοιμηθώ (χαμηλά φώτα, λίγες διατάσεις ή λίγη ανάγνωση, κινητό εκτός κρεβατιού). Αν ξυπνήσω, δεν κοιτάω ρολόι και κάνω κάτι ήρεμο 10-15 λεπτά μέχρι να με ξαναπάρει. Εσύ ξυπνάς πιο πολύ από ζέστη/ιδρώτα ή από “τσιτωμένο” μυαλό;
Beitrag melden
Σε μένα βοηθάει πολύ ένα μικρό σνακ με πρωτεΐνη/ίνες 1–2 ώρες πριν τον ύπνο (π.χ. γιαούρτι ή λίγοι ξηροί καρποί) και θα ήθελα να μου πεις αν ξυπνάς περισσότερο από εξάψεις ή από άγχος/σκέψεις.
Beitrag melden
Κι εγώ έχω δει ότι όταν πάω για ύπνο λίγο πεινασμένη ξυπνάω πιο εύκολα μέσα στη νύχτα, οπότε ένα μικρό γιαουρτάκι ή λίγοι ξηροί καρποί πριν κοιμηθώ με “στρώνουν” κάπως. Επίσης με βοηθάει να έχω δίπλα ένα ποτήρι νερό, γιατί καμιά φορά ξυπνάω και είναι απλά δίψα ή ξηροστομία. Και κάτι χαζό αλλά πιάνει: να μην έχω πολλά σκεπάσματα, γιατί αν ζεσταθώ μετά ξυπνάω και νευριάζω. Εσένα είναι πιο πολύ εξάψεις/ζέστη ή πιο πολύ σκέψεις που τρέχουν;
Beitrag melden
Κι εγώ το παθαίνω αυτό με το “ξυπνάω και μετά τρέχει το κεφάλι”… Μου έκανε διαφορά να βάζω ένα «φρένο» στην τελευταία ώρα: χαμηλώνω φώτα, αφήνω το κινητό σε άλλο δωμάτιο και γράφω 3-4 σκέψεις/εκκρεμότητες σε χαρτί για να μην τις κουβαλάω στο κρεβάτι. Για τη ζέστη, βοήθησε πολύ να ντύνομαι σε στρώσεις (λεπτό μπλουζάκι) και να έχω ένα έξτρα σεντονάκι δίπλα αντί για βαρύ πάπλωμα, ώστε να το ρυθμίζω χωρίς να ξυπνάω τελείως. Επίσης, αν ξυπνήσω, προσπαθώ να μην παλέψω να ξανακοιμηθώ: σηκώνομαι 5-10 λεπτά, λίγο νερό, λίγες ήρεμες αναπνοές και πίσω. Και ναι, ένα μικρό γουρτάκι ή λίγοι ξηροί καρποί πριν τον ύπνο με σταθεροποιούν, ειδικά αν έχω φάει νωρίς. Εσένα οι αφυπνίσεις γίνονται σε συγκεκριμένη ώρα (π.χ. γύρω στις 3-4) ή είναι τελείως άκυρες μέσα στη νύχτα;
Beitrag melden
Κι εμένα συχνά είναι εκεί γύρω στις 3-4, σαν να “πετάγομαι” και μετά παίρνει φόρα το μυαλό… Εσένα είναι σταθερά ίδια ώρα ή αλλάζει, και έχεις παρατηρήσει αν το πυροδοτεί κάτι (φαγητό αργά, ζέστη, άγχος);
Beitrag melden
Κι εμένα όταν είναι γύρω στις 3-4 συνήθως φταίει είτε ζέστη είτε κάτι που με «τσίτωσε» μέσα στη μέρα, οπότε βοηθάει να έχω το δωμάτιο πιο δροσερό και να αδειάζω το κεφάλι με 2-3 γραμμές σε χαρτί πριν πέσω. Σε σένα είναι πιο σταθερά ίδια ώρα ή παίζει, και νιώθεις ότι ξεκινάει από εξάψεις ή από σκέψεις;
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden