Direkt zum Inhalt
← Zurück zur Übersicht
Thema

Сън и нощно изпотяване – как се справяте?

6 Antworten

От известно време се будя по няколко пъти нощем, понякога и изпотена, и после трудно заспивам пак. Ако сте минавали през нещо подобно, какво реално ви помогна в ежедневието – температура в стаята, дрехи/завивки, рутина вечер? Има ли нещо, което при вас само влошава нещата, за да го избягвам?

Beitrag melden

При мен най-осезаемо помогна да държа спалнята по-хладна и проветрена (около 18–19°C, ако мога) и да мина на тънки, дишащи пижами и чаршафи от памук/лен. Завивките – по-скоро на пластове: тънка завивка + леко одеяло, та като ме залее вълна да махна едното без да се разсъня тотално. И бутилка вода до леглото, плюс резервна тениска – звучи дребно, ама спестява нерви в 3 през нощта.

Рутината вечер ми е ключова: по-рано вечеря, по-малко алкохол (дори 1 чаша при мен често прави нощта по-напрегната), и без много люто. Също кофеин след обяд направо ми е капан, и ако гледам нещо напрегнато/скролвам в леглото, после мозъкът ми работи на обороти. Топъл душ късно вечер понякога ме влошава, странно но факт – сякаш после тялото се „разгорещява“.

Като се събудя изпотена, се опитвам да не се боря да заспя веднага: ставам за 5 мин, подсушавам се, сменям тениската, 2–3 бавни вдишвания и обратно. Ако почна да мисля „ей сега пак няма да спя“, става още по-зле.

Неща, които при мен влошават: тежка завивка, синтетични материи, много топла стая, алкохол и късно ядене (особено сладко). Понякога и спорт късно вечер ме буди.

От колко време е при теб и има ли връзка с цикъла или стрес напоследък? Ако е съвсем ново/силно и продължава, аз бих го споменала и на личния, поне да се изключат по-прости причини (примерно лекарства, щитовидна и т.н.).

Beitrag melden

И аз забелязах, че най-много ме „удря“ комбинацията от късна вечеря + чаша вино, и откакто ги разкарах в делнични дни, буденията намаляха. Помогна ми и да мина на тънка вълнена/памучна завивка и да държа до леглото втора възглавница или хавлия – като се изпотя, сменям нещо бързо и не се разсънвам толкова. Ако се събудя, вместо да се въртя, ставам за минутка на по-хладно, глътка вода и обратно. При теб има ли дни, в които е по-зле (след стрес, след спорт вечер или около цикъла), за да хванеш какво точно го провокира?

Beitrag melden

При мен най-много помогна да избягвам късна вечеря и алкохол, да държа спалнята хладна с памучни/ленени чаршафи на пластове и да си водя 2 седмици бележки кога е по-зле (стрес, спорт вечер, около цикъла) – при теб има ли такъв ясен тригер?

Beitrag melden

И на мен ми се е случвало да се будя вир вода и най-елементарното, което реално ми върши работа, е да не прегрявам леглото „за всеки случай“. Държа тънка завивка и буквално си оставям от едната страна на леглото сгъната лека жилетка/одеяло, ако ме досърби да се завия, вместо да спя под тежко и после да се будя.

Също така забелязах, че ако съм яла късно нещо по-мазно или сладко, почти винаги нощта ми е по-неспокойна. И май най-лошо ми действа, когато се опитам да се „напъна“ да заспя веднага – по-добре ми е да стана за минутка, да пийна вода и пак да легна.

При теб по-скоро е всяка нощ или има „вълни“ – примерно няколко дни по-зле и после по-спокойно?

Beitrag melden

При мен беше на „вълни“ – няколко нощи по-зле и после по-спокойно, и почти винаги се връзваше със стрес или ако съм яла късно/по-сладко. Много ми помогна да си запиша 10–14 дни какво съм яла и пила вечер, колко топло е било и дали съм тренирала късно, защото иначе всичко изглежда „случайно“. Ако е почти всяка нощ и доста те мъчи, бих го споменала и на личния лекар, просто да се прегледат по-битовите причини (вкл. лекарства/добавки), без да се филмираш. При теб има ли периоди, в които е по-осезаемо – след напрегнат ден или точно преди цикъл?

Beitrag melden

И при мен беше на вълни и най-често се връзваше със стрес + късно сладко/вино, та ги режа и държа спалнята хладна, с пластове и памук/лен. При теб по-скоро след напрегнат ден ли се усилва, или има връзка с цикъла/някакви нови лекарства или добавки?

Beitrag melden