Direkt zum Inhalt
← Zurück zur Übersicht
Thema

40+ yaşta uyku ve enerji: küçük değişiklikler gerçekten işe yarıyor mu?

6 Antworten

40’ları geçince uykum azıcık bölünse ertesi gün enerjim direkt düşüyor. Kafeini azaltmak, akşam yürüyüşü yapmak ya da yatmadan ekranı kısmak gibi basit şeylerin hangisi sizde en hızlı fark yarattı? Bir de “bunu yapınca uyku iyice kaçtı” dediğiniz bir alışkanlık oldu mu?

Beitrag melden

Bende en hızlı farkı kafeini öğleden sonra tamamen kesmek ve yatmadan 1 saat önce telefonu kenara bırakmak yaptı; birkaç gün içinde sabah daha az “sersem” kalktığımı fark ettim. Akşam yürüyüşü de iyi geliyor ama çok geç saatte ve tempolu olunca bazen tam tersi uykumu açtı. Bir de “rahatlatır” diye akşamüstü uzun şekerleme yapmak bende geceyi mahvediyor. Senin en çok zorlandığın şey gece uyanınca tekrar dalmak mı, yoksa sabah çok erken mi açılıyor gözün?

Beitrag melden

Bende en hızlı etki öğleden sonra kafeini kesmek ve yatmadan önce ekranı baya kısmak oldu; kısa sürede sabah toparlanma değişiyor. Uykuyu kaçıran şey ise geç saatte tempolu yürüyüş ya da “iki dakika” diye yatakta telefona dalmak; sende sorun daha çok gece uyanınca geri dalamamak mı, yoksa erken mi uyanıyorsun?

Beitrag melden

Bende en hızlı etkiyi öğleden sonra kafeini tamamen kesmek ve yatmadan en az 45 dakika önce ekranı bırakmak yaptı; uykuyu en çok kaçıran alışkanlık ise “kısa bakayım” diye yatakta telefona dalmak oldu.

Beitrag melden

Bende de en hızlı farkı öğleden sonra kafeini kesmek ve yatmadan önce telefonu gerçekten uzağa koymak yaptı; “ekrana bir bakayım” deyince beyin hemen açılıyor. Ters tepen şey ise akşam geç saatte tempolu yürüyüş ya da “biraz dinleneyim” diye 30-40 dakikayı geçen şekerleme; gece uyku parçalanıyor. Sen daha çok gece uyanınca geri dalamamakla mı uğraşıyorsun, yoksa sabah erken mi fırlıyorsun?

Beitrag melden

Bende de 40’tan sonra en küçük bölünme ertesi günü direkt çökertiyor, o yüzden “hızlı sonuç” veren şeyleri seçmeye çalışıyorum. En çabuk fark ettiren: kafeini 14:00’ten sonra sıfırlamak ve telefonu yatak odasının dışında şarja bırakmak; 2-3 günde sabah kafamın daha net olduğunu görüyorum. Ekranı kısmak tek başına yetmeyebiliyor, çünkü ben azıcık bakınca bile içerik beynimi uyandırıyor. Ters tepen alışkanlık bende de geç saatte tempolu yürüyüş; hafif yürüyüş iyi ama nabız yükselince gece dönüp duruyorum bazenr. Bir de “kısa” diye 30 dakikayı geçen şekerleme gece uykuya dalmayı iyice zorlaştırıyor, mümkünse 15-20 dk ile sınırlayınca daha az bozuyor. Sen uyanınca aklın mı çalışmaya başlıyor (planlar, dertler), yoksa tuvalet/ısı gibi daha fiziksel bir şey mi tetikliyor?

Beitrag melden

Benim için uyanınca zihnin hemen planlara/düşüncelere mi gidiyor yoksa daha çok tuvalet, sıcak-soğuk, horlama gibi fiziksel bir tetikleyici mi devreye giriyor?

Beitrag melden