Posle 45 primećujem da mi se želja i tempo intimnosti menjaju, nekad mi više prija sporije i nežnije nego ranije. Kako ste vi sa partnerom/partnerkom razgovarali o tome a da ne zvuči kao kritika ili pritisak? Ima li nešto što vam je pomoglo da ponovo otkrijete šta vam prija u ovom periodu?
Dodir i želja posle 45: kako pronaći novi ritam?
2 Antworten
Kod nas je najviše pomoglo da taj razgovor ne vodimo “u trenutku”, nego u miru, kao priču o tome šta nam prija i šta bismo voleli da probamo, bez poređenja sa ranije. Umesto “ne mogu/nisam kao pre”, lepše je “prija mi sporije, više dodira i vremena, hajde da vidimo šta tebi prija” – to nekako skine pritisak i zvuči kao zajedničko istraživanje. Nama su sitnice vratile ritam: više maženja bez obaveze da to “mora” da vodi dalje, malo više vremena za predigru i dogovoreni signali šta je u tom trenutku ok. Da li ti je veća promena u želji ili u energiji/tempu, i kako partnerka reaguje kad to spomeneš?
Mislim da je ključ da to postaviš kao zajedničko podešavanje ritma, a ne kao “problem” – meni je pomagalo da kažem nešto tipa: “Prija mi kad idemo sporije i kad ima više dodira, voleo bih da to bude naš novi fazon.” Dobro funkcioniše i da se prvo priča o onome što prija (konkretno: šta, koliko dugo, kakav dodir), pa tek onda o onome što manje prija, bez poređenja s ranije. Nama je dosta značilo i “maženje bez cilja”, da se vrati sigurnost i opuštenost, pa se želja često sama javi kad nema pritiska. Kako tvoja partnerka reaguje kad predložiš sporiji tempo – da li to doživljava kao odbijanje ili kao poziv na bliskost?
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden