Od paru miesięcy próbujemy z partnerem wprowadzić więcej ruchu i lepsze jedzenie, ale on wstaje wcześnie, a ja najczęściej „rozkręcam się” dopiero wieczorem. Macie jakieś sprawdzone sposoby na wspólne nawyki bez presji i wyrzutów, gdy grafik nam się rozjeżdża? Co u was działa na co dzień?
Jak utrzymać zdrowe nawyki we dwoje, gdy każdy ma inny rytm dnia?
2 Antworten
U nas najlepiej działa podejście „wspólny cel, różne pory”: ustalamy 2–3 stałe punkty tygodnia, które pasują obojgu (np. spacer po kolacji w 2 dni i jedna aktywność w weekend), a resztę każdy robi w swoim rytmie bez rozliczania. Na jedzenie pomaga plan minimum – kilka powtarzalnych, zdrowych dań i wspólne zakupy, żeby nawet jak jecie o różnych godzinach, to skład jest podobny i nie kusi „byle czym”. Dobrze też umawiać się na krótkie „okienka” typu 15–20 minut ruchu razem, bo łatwiej to wcisnąć niż pełny trening. A u was większy problem to pora aktywności czy raczej to, że jedno z was potrzebuje więcej motywacji od drugiego?
U nas zadziałało „asynchronicznie, ale razem”: rano on robi swoje 20–30 minut, ja wieczorem, a wspólne mamy tylko krótkie stałe rytuały (np. 10–15 minut rozciągania po kolacji albo spacer w jeden konkretny dzień roboczy). Na jedzenie pomaga gotowanie „baz” na 2–3 dni (warzywa, kasza/ryż, pieczone mięso/strączki), dzięki czemu każdy je o swojej porze, ale skład jest podobny i nie ma podjazdów na byle co. Bardzo pilnujemy, żeby nie komentować stylu drugiej osoby („czemu nie poszłaś/nie poszedłeś”), tylko mówić o sobie: „ja dziś potrzebuję ruchu, chcesz dołączyć?”. A wam bardziej przeszkadza brak wspólnego czasu, czy to, że jedno z was czuje się oceniane, gdy drugiemu idzie lepiej?
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden