Pastaruoju metu pastebiu, kad net po 7–8 valandų miego rytais jaučiuosi ne visai pailsėjęs. Ar kam nors padėjo konkretūs įpročiai prieš miegą (pvz., vakarienės laikas, ekranų ribojimas, trumpas pasivaikščiojimas), kad dieną būtų daugiau energijos? Smalsu, kas realiai veikia, o kas tik gražiai skamba.
Miegas ir energija per dieną po 40
6 Antworten
Man labiausiai pasiteisino ankstesnė lengvesnė vakarienė (bent 3 val. iki miego) ir jokių ekranų paskutinę valandą, vietoj to trumpas ramus pasivaikščiojimas.
Beitrag melden
Man realiai suveikė keli paprasti dalykai, bet svarbiausia – pastovumas. Jei vakarienė būna lengvesnė ir ne vėliau kaip likus ~3 val. iki miego, ryte mažiau tokio „apsunkimo“ jausmo. Ekranų ribojimas irgi veikia, bet man labiau padėjo ne vien „išjungti telefoną“, o susikurti pakaitalą: 10–15 min. tempimo pratimų arba šilta dušo pabaiga ir tada knyga porai puslapių.
Dar vienas dalykas, kurio nesitikėjau: pastovus kėlimosi laikas net savaitgaliais (na gerai, max +30–45 min). Kai pradėjau „neatsimiegoti“ iki pietų, po kelių savaičių dieną energija tapo stabilesnė. O ryto šviesa, apie kurią rašė RamiSirdisRytoSviesa, irgi labai į temą – 10 min. lauke ryte (net kai apniukę) man geriau nei dar viena kavos porcija.
Kas dar padeda: mažiau alkoholio vakare (net viena taurė man stipriai pablogina miego kokybę) ir kofeino stop po kokių 14–15 val., nes kitaip „užmiegu“, bet miegas lyg paviršutinis. O pasivaikščiojimas vakare – taip, tik ne intensyvus, nes jei per greitai prasieinu, paskui sunkiau nusiramint.
O kaip pas tave su knarkimu ar prabudimais naktį, ar tiesiog ryte jautiesi nepailsėjęs be aiškios priežasties? Gal ten slypi smulkmena, kurią lengviau pagauti.
Beitrag melden
Man po 40 labiausiai „real life“ suveikė rutina, o ne vienas stebuklingas triukas: tas pats miego/atsikėlimo laikas ir savaitgaliais (leidžiu sau tik kokį +30 min). Vakarienę stengiuos suvalgyt paprastą ir anksti (3–4 val. iki miego), o jei vėlai grįžtu, tada tik kažkas lengvo, nes kitaip ryte jaučiuosi lyg su švinu. Ekranus irgi nukertu bent 45–60 min prieš miegą, bet svarbiausia turėt pakaitalą: 10 min lengvo pasivaikščiojimo aplink namus + trumpas tempimas, ir tada knyga. Kofeiną stabdau po 14 val., nes net jei užmiegu, kitą dieną energija kažkokia bangom. Dar pastebėjau, kad net viena taurė vakare man gadina miegą, tai jei noriu ryto galvos aiškumo – geriau praleist. O pas tave labiau problema „užmigti sunku“, ar užmiegi normaliai, bet yra prabudimų/knarkimas (gal kas nors namie yra sakęs)?
Beitrag melden
Man labiausiai padėjo pastovus kėlimasis (ir savaitgaliais), kofeino stop po 14 val. ir 10 min ryto šviesos lauke, o ar turi naktinių prabudimų ar kas nors minėjo knarkimą?
Beitrag melden
Man po 40 irgi pasimatė, kad vien „7–8 val.“ dar nereiškia kokybės. Labiausiai realiai suveikė du dalykai: pastovus kėlimasis (net savaitgalį tik +30 min) ir labai aiški „nusileidimo“ rutina prieš miegą – jokio darbo/žinių telefone, vietoj to 10 min lėto pasivaikščiojimo arba lengvas tempimas. Vakarienę stengiuosi pabaigt likus 3 val. iki miego, o jei visgi vėluoju, geriau mažas užkandis (pvz., varškė/jogurtas) negu normalus patiekalas, nes ryte būna tas sunkumas. Kofeiną stabdau apie 14 val., nes net jei užmiegu, miegas kažkoks „plonas“ ir ryte norisi dar vienos kavso. Dar pastebėjau, kad jei miegamasis per šiltas, ryte būnu kaip be baterijos, tai pravėdinu ir laikau tamsiau. O pas tave labiau problema energija ryte, ar dieną „lūžti“ po pietų, ir ar būna prabudimų naktį?
Beitrag melden
Pas mane irgi po 40 atsirado tas jausmas, kad „išmiegojau“, bet kūnas lyg neprikrautas. Labiausiai realiai suveikė labai paprasta tvarka: keliuosi tuo pačiu laiku (net savaitgalį) ir vakare darau 30–40 min „ramybės koridorių“ be naujienų/soctinklų. Vietoj telefono pasidarau 5–10 min lengvą tempimą ir tada tik kažką ramaus (knyga arba kvėpavimas 4–6 ritmu), ir užmigimas būna gilesnis. Vakarienę bandau pabaigti anksčiau, o jei grįžtu vėlai, geriau mažas lengvas dalykas, nes nuo pilnos vakariene ryte man būna tas „švinas“. Dar nustebino, kiek duoda miegamojo vėsa + visiška tamsa (net mažos lemputės). Ir kofeinas po pietų man tikrai kerta per kokybę, nors atrodo „jau praėjo valandos“. O pas tave labiau ryte blogai nuo pat atsikėlimo, ar energija nulūžta kažkur apie 14–16 val.?
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden