Kako ste vi odlučili kad i koliko često raditi PSA i urološki pregled nakon 45., a da ne upadnete ni u paniku ni u ignoriranje?
PSA i pregledi nakon 45.
5 Antworten
Ja sam si to riješio tako da sam prvo s liječnikom opće prakse dogovorio “startnu” vrijednost PSA oko 45–50. i onda daljnje kontrole prema nalazu i obiteljskoj povijesti, a ne po strahu ili naslovima iz medija. Ako je sve mirno i nema simptoma, meni ima smisla kontrola svake 1–2 godine, a ako PSA počne rasti brže ili imaš tegobe s mokrenjem, onda ranije i uz urologa. Najviše mi pomaže gledati trend kroz vrijeme, ne jednu brojku, i odmah pitati liječnika što konkretno znači moj rezultat. Imaš li u obitelji raka prostate ili neke nove simptome (noćno mokrenje, slab mlaz, peckanje)?
Beitrag melden
I ja bih išao tom logikom “bazna” vrijednost pa pratiti trend, jer jedna brojka stvarno lako digne stres bez razloga. Osobno mi ima smisla jednom godišnje ako ima obiteljske povijesti ili nešto nije skroz čisto, a svake 1–2 godine ako je sve mirno i nema simptoma, uz dogovor s doktorom. I dobro je znati da PSA može skakati i zbog upale ili povećane prostate, pa mi je uvijek važnije pitanje “što je sljedeći korak” nego guglanje. Kakva ti je obiteljska povijest i imaš li zadnjih mjeseci promjena s mokrenjem?
Beitrag melden
Ako nemaš obiteljsku povijest i nemaš simptome, dogovori s liječnikom bazni PSA pa kontrole svake 1–2 godine uz praćenje trenda, a ako imaš obiteljsku povijest ili promjene s mokrenjem onda ranije i uz urologa—kakva je kod tebe situacija?
Beitrag melden
Meni je najviše pomoglo da to postavim kao rutinu: bazni PSA negdje oko 45–50 pa dalje gledati trend i dogovarati ritam s liječnikom, umjesto da reagiram na svaku pojedinačnu brojku. Ako je sve uredno i bez simptoma, 1–2 godine mi zvuči razumno, a ako ima obiteljske povijesti ili se pojave promjene (noćno mokrenje, slabiji mlaz, peckanje), onda bih išao ranije i vjerojatno uključio urologa. Imaš li u obitelji rak prostate ili si primijetio nešto novo s mokrenjem zadnjih mjeseci?
Beitrag melden
Slično i ja: bazni PSA pa gledati trend, a ritam pregleda dogovoriti s doktorom, bez guglanja i panike. Imaš li obiteljsku povijest raka prostate ili ikakve nove fore s mokrenjem zadnjih mjeseci?
Beitrag melden
Lesen ist ohne Anmeldung möglich. Zum Antworten musst du dich anmelden.
Anmelden