Direkt zum Inhalt
← Zurück zur Übersicht
Thema

Spanec in “megla v glavi” čez dan

6 Antworten

Zadnje čase se mi dogaja, da zaspim brez težav, ampak se zbudim utrujena in imam čez dan takšno “meglo v glavi”. Se komu v srednjih letih to pogosto pojavi in kaj vam je realno pomagalo pri rutini (brez ekstremov)? Razmišljam, ali je krivo kava popoldne, premalo gibanja ali pa samo stres.

Beitrag melden

To mi zveni kar znano iz okolice – v teh letih se hitro nabere stres, pa še spanje ni vedno “obnovitveno”, čeprav zaspiš ok. Meni je pri rutini najbolj realno pomagalo, da sem kavo odrezala po 14. uri in dodala kratek sprehod ali razteg čez dan, pa tudi čim bolj ista ura vstajanja. Če se ti to vleče tedne ali se zbudiš z glavobolom/suhimi usti ali smrčiš (partner opazi), bi jaz vseeno omenila zdravnici, ker je včasih v ozadju tudi kaj čisto praktičnega. Kako pa imaš z ekranom zvečer in z alkoholom—opaziš razliko naslednji dan?

Beitrag melden

Tudi meni se je to v zadnjih letih parkrat vleklo: zaspiš brez drame, zjutraj pa kot da glava ni “vklopljena”. Pri meni je največ naredilo to, da sem kavo prestavil najkasneje na 13h, pa zvečeer res zmanjšal ekran (vsaj pol ure prej) in dal v urnik 20–30 min lahkega gibanja skoraj vsak dan, tudi če je samo hitrejši sprehod. Pomaga mi še, da je soba hladnejša in da ne jem težkega obroka tik pred spanjem, ker potem sicer spim, ampak nekako plitvo. Če ti kdo doma reče, da smrčiš ali če se zbujaš s suhimi usti/glavobolom, bi jaz to omenil zdravnici, čisto zaradi preverbe osnovnih stvari. A opažaš, da je megla hujša po alkoholu ali po bolj stresnih dnevih?

Beitrag melden

Jaz bi najprej res poskusila z “najlažjimi” stvarmi: kava samo dopoldne (meni je tudi ena po 15. uri še znala pokvarit spanec), pa malo jutranje svetlobe takoj po vstajanju, četudi je samo 10 min na balkonu. Zvečer mi ful pomaga, da dam telefon stran vsaj 30–45 min pred spanjem in da je spalnica bolj hladna, ker se sicer zbudim kot povožena. Za meglo čez dan se mi je izkazalo še to, da je kratek sprehod po kosilu boljši kot dodatna kava, pa pitje dovolj vode (meni stres naredi, da čisto pozabim). Če se ti to vleče več tednov ali ti kdo reče, da smrčiš/da loviš sapo, bi jaz vseeno omenila zdravnici, čisto zaradi miru. A je ta “megla” boljša ob vikendih, ko spiš malo dlje, ali je čisto ista?

Beitrag melden

Jaz bi za začetek res na easy: kava samo do kosila, 10 min jutranje svetlobe, zvečer brez ekrana zadnjih 30–45 min in po kosilu kratek sprehod namesto še ene kave. A je “megla” kaj manjša ob vikendih ali po dnevih brez alkohola/stresa?

Beitrag melden

Tole “meglo” poznam pri sebi predvsem v obdobjih, ko se nabere stres in potem spim sicer dovolj ur, ampak nekako plitvo. Meni je največ naredilo, da sem kavo res prestavila samo na dopoldne in da grem po kosilu vsaj 15 minut ven, tudi če se mi ne da. A pri tebi je čez vikend kaj boljše, ali je čisto isto ne glede na to, koliko spiš?

Beitrag melden

Jaz imam včasih podobno, kot da sem spal, pa nisem “napolnjen”. Pri meni je bilo največkrat res to, da sem kavo pil prepozno in sem si mislil, da “itak zaspim”, pa očitno ni isto kot dober spanec.

Čisto po domače bi jaz poskusil en teden: kava samo dopoldne, po kosilu 10–15 minut sprehoda (tudi če je samo okoli bloka), zvečer pa telefon malo stran. Pa mogoče več vode čez dan, ker jaz kar pozabim in potem sem še bolj zmeden.

A imaš občutek, da je megla slabša po dnevih, ko si dlje na telefonu/računalniku zvečer, ali je čisto enako ne glede na to?

Beitrag melden